יום רביעי, 7 באוקטובר 2020

איך נגשר בגירושין? והאם גישור גירושין הוא דבר נכון?


בני זוג בהליך גירושין, לרוב חווים סערת רגשות וכן סערה כלכלית. בכל מקרה, הליך גירושין הוא הליך מורכב וקשה מטבעו. לפתע, התא המשפחתי אשר הקמת, מתפרק, והדבר משפיע כמובן על בני הזוג, אבל גם על כלל המשפחה, לרבות הילדים המשותפים של בני הזוג והמשפחה המורחבת. הליך גירושין הוא גם הליך מאוד מורכב מבחינה משפטית, שתוצאותיו לא תמיד ידועות (בוודאי בכל הנוגע למזונות, משמורת וחלוקת רכוש). יש שתי אפשרויות להתגרש: הדרך האחת היא באמצעות ניהול הליך גירושין מורכב וארוך. השנייה היא באמצעות עריכת הסכם גירושין, במהלך גישור גירושין. על כל אלו, נסביר במאמר שלהלן, אך נעיר כי המאמר הזה הוא מאמר תוכן שנועד להציג מידע כללי בלבד. לייעוץ פרטני יש לפנות לעורך דין. 

קצת על הליך גירושין:

לפני שנסביר על גישור במסגרת גירושין, חשוב להסביר לכם/ן, הקוראים/ות היקרים/ות, שהליך גירושין הוא בעצם הליך שכולל מספר הליכי משנה. קודם כל, בני זוג המבקשים להתגרש, יצטרכו לפנות לבית הדין הרבני, שם יש להציג עילה לגירושין (לדוגמא – בגידה, מעשה כיעור ועוד), או לחלופין, להציג לבית הדין הסכם גירושין. במקביל, על בני הזוג המבקשים להתגרש, להסדיר גם את הנושאים: משמורת הילדים, מזונות הילדים וכן חלוקת הרכוש. כל אחד מההליכים שהוזכרו – יכולים להתברר בבית הדין הרבני אם הם כרוכים לתביעת הגירושין, או בבית המשפט לענייני משפחה. אם נסכם עד כה: הליך גירושין הוא הליך מקיף, יקר ומורכב למדי, שמצריך ידע וייעוץ משפטי אצל עורך דין משפחה בעל ניסיון. 

מהו גישור?

גישור (מהמילה – גשר) הוא הליך שבמסגרתו אדם – צד שלישי – מבקש לגשר על פערים בין צדדים ניצים. כלומר, אם קיים סכסוך בין שני אנשים, מטרת הליך הגישור תהיה להביא את שני הצדדים המסוכסכים לפשרה ולמעשה לגשר על הפערים. במשפט הישראלי ובפרקטיקה, בדרך כלל מגשרים הם עורכי דין מומחים בתחומם. למשל, כאשר צדדים להליך בתחום דיני עבודה פונים לגישור, הרי שהדבר ייעשה בפני עורך דין המומחה בתחום משפט העבודה. כך גם באשר לדיני משפחה: כאשר בני זוג שנמצאים בהליך גירושין, פונים למגשר גירושין, הרי שבדרך כלל הוא יהיה עורך דין בתחום דיני המשפחה, בעל ידע וניסיון. אגב, הליך גישור הוא לרוב הליך וולונטרי, דהיינו – הצדדים בוחרים אם לפנות אליו, למעט במקרים שבהם החוק מחייב פנייה לגישור (והדבר קיים – נסביר על כך בחלק הבא). 

לסיכום חלק זה – במסגרת הליך גישור, שני צדדים ניצים פונים לאדם שלישי אשר יסייע להם לגשר על המחלוקות ביניהם. 

גישור גירושין – מה חשוב לדעת?

גישור גירושין הוא גישור שנערך בין בני זוג שנמצאים בהליך גירושין. נדגיש כי כיום, בתחום המשפחה, קיימת חובה לפנות תחילה לגישור, עוד בטרם מוגשת תביעה לגירושין או בכל תחום בדיני המשפחה, אלא אם בית המשפט הסכים לוותר על כך. זהו החוק כיום, משנת 2014. אם הליך גישור נכשל, אזי הצדדים יכולים לפנות בתביעה לבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין, אך תחילה יהיה עליהם להגיש תביעה ליישוב סכסוך. 

במקביל, קיים הליך גירושין שהוא התנדבותי, כלומר – בני הזוג בוחרים בו על מנת להגיע להסכמות בשלב הגירושין. הליך זה יכול להיות באמצעות פנייה של בני הזוג למגשר גירושין. במסגרת הגישור, יכולים בני הזוג לקיים מספר מפגשים, להציג את המחלוקות והבעיות, ולבסוף להגיע להסכמה והסכם גירושין סופי, שגם יכלול את כל היבטי הגירושין.

אחד היתרונות בגישור גירושין, הוא שליטה של בני הזוג על משך הזמן. להבדיל מהליך משפטי שנמשך זמן רב, בגישור, בני הזוג יכולים לסיים סכסוך ביעילות ומהירות. יתרון נוסף הוא בחירת המגשר. בני הזוג בוחרים את המגשר, בניגוד להליך משפטי, שבו אין להם זכות לבחור את השופט. עוד יתרון הוא האינטימיות. בגישור אין הכרעה, כלומר המגשר לא קובע מי צודק, אלא מנסה להביא את בני הזוג לידי הסכמה שתהיה טובה לכולם. יתרון נוסף הוא העלות הכספית: כאשר גישור מסתיים בהקדם, אזי גם ההוצאה הכספית של בני הזוג תהיה נמוכה יותר וזאת לעומת הליך משפטי יקר שנמשך תקופה ארוכה. 

נסכם חלק זה, בכך שנציין שגישור גירושין הוא דבר מבורך. 

לסיכום:

במאמר זה סקרנו גישור גירושין, הסברנו כמה מורכב הוא הליך הגירושין וכמה יתרונות יש להליך גישור. נסיים בהמלצה: יש לפנות לעורך דין דיני משפחה בעת הצורך, כדי לבחון, בין היתר, פנייה להליך גישור. 



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה