יום ראשון, 22 בספטמבר 2019

מזונות אישה ובכלל - מה חשוב לדעת?

 


מזונות הם כינוי לתגמולים אשר בדרך כלל משולמים ע"י האב או הבעל, לצורך סיוע כלכלי, קיום כלכלי הוגן ועוד. החובה לשאת במזונות היא חובה המוטלת מכוח הדין הדתי–אישי. זאת ועוד, המונח "מזונות", למרות שלרוב נעשה בו שימוש בכל הנוגע למזונות ילדים, למעשה מתייחס לשלושה רבדים: מזונות ילדים כאמור, מזונות אישה, וגם לעיתים, מזונות מדין מעוכבת.

תביעת המזונות הינה תביעה נלוות להליך הגירושין של בני הזוג. לעיתים, הליך הגירושין עלול להיות ארוך ומסורבל, ואף לעורר קשיים נפשיים וכספיים לשני הצדדים, יחד. תביעת המזונות יכולה להיות תביעת מזונות אישה או תביעת מזונות ילדים. המשותף בין התביעות הוא תכלית התשלום הכספי עבור האישה או עבור הילדים.

במאמר המובא לפניכם/ן נעסוק במזונות עצמם וכן בתביעת מזונות אישה. נבקש להבהיר כי מאמר זה חובר עבורכם/ן, קוראים וקוראות, על מנת לחשוף אתכם/ן לנושא המזונות בהיבט המשפטי. מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ עם עורך דין מומחה לדיני המשפחה. 

מהם מזונות?

למעשה, מזונות מהווים סכום כספי שאותו משלם הבעל לאשתו – לשעבר (פרודתו או גרושתו), וזאת על מנת לדאוג לרווחתה וכלכלתה בעת הליך הגירושין, או לחילופין, לאחר גירושין, לצורך מזונות ילדים. כאמור, כשאנו אומרים 'מזונות', הכוונה יכולה להיות עבור מזונות ילדים או עבור מזונות אישה. למעשה, ההבדל בין השניים הוא שאלת החובה לשאת במזונות. נסביר: במזונות ילדים, החובה מוטלת באופן בלעדי ומוחלט על הבעל – מכוח הדין העברי–דתי. לעומת זאת, במזונות אישה, הגבר יהיה האחראי לתשלומים, אך לא תמיד ולא בכל מחיר. על מזונות ילדים, לא נרחיב במאמר זה. מתי יש חובה לשאת במזונות אישה? על כך, בחלק הבא.

מזונות אישה - אימתי?

כאמור, מזונות אישה, הם תשלום חודשי שמשולם על ידי הבעל לאשתו, עד לפרידה. התכלית לתשלום מזונות, היא להבטיח את יציבותה הכלכלית של האישה, כל עוד היא נשואה לבעלה, אפילו אם הם אינם מתגוררים תחת אותה קורת גג. ככלל, הבעל עשוי להיות חייב במזונות אישה, וזאת מכוח הדין הדתי–יהודי. על פי הדין הדתי, בעל חייב לשלם מזונות לאשתו עד למתן הגט, כל עוד היא מוגדרת, אפילו פורמאלית, בתור אשת איש. מכאן אנו לומדים, שמזונות אישה ישולמו עד לרגע שבו הגירושין הופכים להיות רשמיים בפסק דין גירושין.

מזונות אישה, ישולמו במקרים שבהם אכן יש צורך כלכלי, לסייע לאישה. אין דינה של אישה עובדת ומשכילה, שמתפרנסת בעצמה, לבין אישה שנתמכה כלכלית על ידי בעלה, עד לגירושין. כל מקרה ייבחן על ידי בית הדין. כמו כן, ישנם מקרים שבהם בית הדין יכול לשלול מזונות אישה: כאשר מדובר באישה בוגדת, או כאשר קיימת עילת גירושין המעידה על התנהלות או התנהגות שלילית של האישה. כאמור, כל מקרה ייבחן לגופו. 

מהם מזונות זמניים?

מזונות זמניים, כשמם כן הם: תשלום זמני שעליו מורה בית המשפט או בית הדין הרבני, עד לסיום הליך תביעת המזונות. המזונות הזמניים מהווים סעד זמני, משום שגם בתקופה שבין תקופת הפרידה של בני הזוג, לפסק הדין הסופי של תביעת המזונות, יש לדאוג לרווחתם של הילדים. 

מהם מזונות מעוכבת?

לצערנו, התופעה של סרבנות גט, מאפיינת בעיקר גברים. המשמעות של סירוב גט (כלומר: סיטואציה שבה הבעל מסרב להעניק גט לאשתו , ובכך כובל אותה לחיי נישואין בניגוד לרצונה), היא שאישה במקרים כאלו, מוגדרת בתור "אישה עגונה".

אישה עגונה, עדיין נחשבת בתור "אשת איש", כלומר, היא אינה יכולה להינשא לגבר אחר. במקרים שבהם הבעל מסרב להעניק לאשתו גט, מוקנית לבית הדין הרבני סמכות לכפות עליו להעניק גט, ואף להטיל עליו סנקציות קשות, ביניהן הטלת מזונות לטובת האישה. מזונות אלו, נקראים "מזונות מעוכבת".

כלומר: מזונות מוטלים על בעל סרבן גט, חודש בחודשו, הן כדי להבטיח את קיום האישה, הן כדי לשמש כלי עונשין נגד בעל סרבן גט, והן כדי להטיל על הבעל מעמסה כספית, שתגרום לו להעניק לאשתו גט.

לסיכום:

מזונות בכלל ומזונות אישה בפרט, הם נושא סבוך. כמו כן, יש לציין כי ברוב הפעמים המזונות יהוו הליך נלווה להליך מרכזי, בדרך כלל סיום קשר זוגי וגירושין (וכן – משמורת ילדים, חלוקת רכוש משותף ועוד), דבר אשר לכשעצמו, מצריך היכרות ובקיאות משמעותית. כדי להגיע להחלטה שקולה, יש להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה, אשר יוכל לסייע, הן בהתייעצות לפני נקיטת הליכים משפטיים, והן בניהולם בערכאות המשפטיות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה