יום שני, 19 ביוני 2023

הסדרי שהות


כאשר בני זוג מתגרשים, עליהם להסדיר את זמני השהות ואת האחריות ההורית על ילדיהם. בעבר המונח "הסדרי שהות" לא היה שגור והשתמשנו במונחים "משמורת" וכן "הסדרי ראיה". כיום, התקנות השתנו, וגם הפסיקה השתנתה, והמינוח הרלוונטי הוא זמני שהות. במאמר שלפניכם נדון בזמני שהות, באחריות הורית, בדין לגבי גירושין בישראל, ונסביר עד כמה נושא הסדרי השהות הוא קריטי. נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים מידע איכותי. המאמר איננו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין משפחה בעל ניסיון.

הליך גירושין מתחילתו ועד סופו:

הליך גירושין הוא מונח כולל למספר הליכים שמתחייבים בין בני זוג המבקשים להתגרש. תחילה עליהם להתגרש, וזאת יעשו בבית הדין הרבני, שכן בישראל נישואין וגירושין נערכים לפי הדין הדתי שחל על בני הזוג. תביעת גירושין יכולה להיות מוגשת בהסכמה, או שלא בהסכמה ואז יש צורך להוכיח קיומה של עילת גירושין, מבין העילות המפורטות בדין הדתי (למשל – בגידה, מעשה כיעור, עקרות ועוד). לבית הדין הרבני יש סמכות בלעדית בישראל, לעסוק בתביעות לגירושין ונישואין. עם זאת, חשוב להבהיר כי לבית הדין יש אפשרות "לקנות" סמכות לעסוק גם בתביעות אחרות, כגון – הסדרי שהות, מזונות (יש לו סמכות מקבילה) וחלוקת רכוש, במקרים שבהם מוגשת תביעת גירושין שכוללת את שאר התביעות. אם לא הוגשה תביעה כרוכה כאמור, הרי שאז תביעת הגירושין תתברר בבית הדין הדתי כמובן, אך שאר התביעות יכולות להתברר בבית המשפט לענייני משפחה. לאחרון יש סמכות לעסוק בכל תחום בדיני המשפחה (לרבות הסדרי שהות), למעט בתביעות לגירושין ונישואין.

לצד תביעת גירושין, בני הזוג גם צריכים להסדיר את חלוקת הרכוש המשותף שלהם. הם יכולים להגיע להסכמה או לממש הסכם ממון (אם יש להם). בהיעדר הסכמה הם ינהלו הליך משפטי, בהתאם לסמכויות שתיארנו לעיל. 

נושא נוסף שבני זוג צריכים להסדיר הוא עניין המזונות. ככלל, מזונות ילדים מוטלים על האב, וזאת מכוח הדין הדתי. כיום הפסיקה שינתה את התמונה במקרים שבהם מדובר בילדים מעל גיל 6, ובשים לב לזמני השהות של הקטינים. ככל שזמני השהות שוויוניים יותר, אזי יש חלוקה במזונות, במידה ואין פער שכר משמעותי בין ההורים. 

הנושא האחרון ואולי החשוב ביותר הוא הסדרי השהות, ועל כך נדון בחלק הבא. 

הסדרי שהות: 

הסדרי שהות, הם בעצם הכינוי לזמנים שבהם הקטינים שוהים עם הוריהם. ככלל, יתכן שיהיה הורה אחד, שלו תהיה האחריות ההורית השוטפת, וההורה השני ייהנה מזמני שהות שלרוב מסתכמים בפעם עד פעמיים בשבוע וכל סוף שבוע שני. כמו כן, ישנם מקרים שבהם זמני השהות הם שווים (מה שבעבר היה מכונה – "משמורת משותפת"). במקרים כאלו, למעשה לילדים יש שני בתים, והם מחלקים את זמנם בין ההורים. כמו כן, בהסדרי שהות שווים, לרוב ההורים יתגוררו בקרבת מקום. 

מזונות במסגרת הסדרי שהות שווים:

כפי שתיארנו לעיל, במידה וישנם זמני שהות שווים, ואין פער שכר משמעותי בין ההורים, אזי נטל המזונות יהיה שווה בין ההורים. במידה ולא מדובר בהסדרי שהות שווים, הרי שאז כל מקרה ייבחן לגופו, בהתאם להכנסות ובהתאם לצרכי הילדים. חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין משפחה במקרים כאלו. 

גישור במסגרת מחלוקות על הסדרי שהות:

חשוב לנו לתאר את נושא הגישור. לרוב, הורים שנמצאים בהליך גירושין, נושאים עמם מטען רב של כעס וכאב מהגירושין. לכן, לעיתים כדי להימנע ממחלוקות קשות והליכים משפטיים מורכבים, גישור גירושין יכול להיות אופציה טובה מאוד, במיוחד בכל הנוגע למחלוקת על הסדרי שהות. מגשר, שהוא עו"ד משפחה בעל ניסיון, יכול לסייע להורים להגיע לידי הסכם גירושין, שכולל גם את הסדרי השהות. במידה ואין בין ההורים הסכמה, הרי שאז ינוהל הליך משפטי בעניין, אשר יוכרע בעזרת חוות דעת של עו"ס למסוגלות הורית, ובהתאם לטובת הילד, כפי שימצא לנכון בית המשפט לאחר שמיעת עדויות, וחוות דעת של עו"ס כאמור. 

לסיכום:

במאמר זה עסקנו בהסדרי שהות ואחריות הורית. הסברנו כיצד פוסקים במסגרת הליך גירושין, בתביעות הנוגעות להסדרי שהות, וכן פירטנו מהן הסמכויות שיפוט בתחום. עוד הסברנו מה הדין לגבי מזונות במסגרת הסדרי שהות שווים. לסיום הסברנו מהי החשיבות של הליכי גישור במחלוקות על הסדרי שהות. את המאמר נסיים בהמלצה חמה, תמיד להיעזר בעורך דין משפחה בעל ידע וניסיון, בשל מורכבות הנושא. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה