תחום דיני המשפחה מלווה אותנו בשלבים הרגישים והמשמעותיים ביותר של החיים – גירושין, ירושות, משמורת, צוואות, פירוק שותפויות משפחתיות, ולעיתים גם סכסוכים שלא היו מביישים סרט הוליוודי. בתור עורכת דין משפחה בנס ציונה, אני נתקלת במקרים רבים של לקוחות שרוצים לברר נושאים מסוימים, או רק להתייעץ לגבי נקודה מסוימת, ובהתאם אני נשאלת שאלות רבות ומגוונות. לכן, מתוך אלפי שאלות שאני נשאלת מדי שנה, ריכזתי כאן עבורכם כמה מהשכיחות והמהותיות שבהן – כדי לספק לכם בסיס להבנה ראשונית, ולהראות למה עו"ד משפחה הוא לא רק עורך דין משפחה, אלא גם מגשר, וגם לא פעם – פסיכולוג. רק אבקש להעיר דבר אחד: המאמר שלפניכם אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כל מקרה נבחן לגופו, ולעיתים הפרטים הקטנים הם אלו שעושים את כל ההבדל.
מה עושה עורכת דין משפחה?
עורך דין משפחה הוא לא רק "מומחה לגירושין" – אלא הרבה מעבר. מדובר בתחום משפטי מורכב שמשיק להמון עולמות אחרים: משפט אזרחי, מקרקעין, דיני חוזים, נזיקין ולעיתים גם דיני עבודה ופלילים. עורך דין משפחה יכול ללוות תיק ירושה מסובך שכולל נכסי נדל"ן, עסקים משפחתיים, חשבונות משותפים בחו"ל ומחלוקות רגשיות שהצטברו במשך עשורים. זאת ועוד, עורכת דין משפחה בנס ציונה עוסקת לעיתים גם בהסכמי ממון, תביעות אבהות, חלוקת רכוש, אלימות במשפחה וכתיבת צוואות. הכי חשוב – היא נדרשת לאמפתיה, הבנה אנושית ויכולת לרכך סיטואציות טעונות, כדי לעזור ללקוחותיה לעבור את התקופה המורכבת בצורה הטובה ביותר.
מה זה בעצם פירוק שיתוף?
פירוק שיתוף הוא הליך שנועד למקרים שבהם שני צדדים – בין אם בני זוג, אחים או יורשים – מחזיקים בנכס משותף, אך לא מצליחים להגיע להסכמות על דרך ההתנהלות בו. לרוב מדובר בדירה או בית מגורים. כאשר צד אחד רוצה למכור והשני מתנגד – לא נותרת ברירה אלא לפנות לבית המשפט. בהליך זה, השופט יכריע בדרך כלל על מכירה כפויה של הנכס, ובסיומה – הכסף שיתקבל יחולק בין הצדדים לפי זכויותיהם. זהו מנגנון חשוב שמאפשר ניתוק כלכלי כאשר היחסים האישיים הגיעו למבוי סתום.
איך מחלקים ירושה בישראל?
כאשר אדם הולך לעולמו, הרכוש שלו (העיזבון) מתחלק בשני מסלולים אלטרנטיביים:
האחד הוא כאשר יש צוואה – אז, הרכוש יחולק בהתאם להוראות המצוות. יש להגיש בקשה שנקראת "צו קיום צוואה" דרך רשם הירושה. המסלול השני הוא כאשר אין צוואה – אז, הדין קובע את סדר החלוקה: בן/בת הזוג של המנוח מקבלים חצי מהעיזבון, והילדים מתחלקים בחצי הנותר באופן שווה. במקרה זה, יש להגיש בקשה שנקראת "בקשה לצו ירושה".
אגב, שאלה קריטית היא מה קורה כשיש סכסוך בין יורשים? במקרה כזה העסק עלול להסתבך מאוד – לעיתים עד לרמה של התכתשויות משפטיות ארוכות שנים. כתיבה של צוואה ברורה ומוקפדת יכולה למנוע הרבה מאוד כאב לב בהמשך. לחילופין, במקרים שבאמת יש סכסוך בין יורשים, וצד אחד מתנגד לצו ירושה או קיום צוואה, אזי חשוב מאוד להיות מיוצג על ידי עו"ד משפחה, משום שמדובר בהליכים מורכבים, שמצריכים ידע נרחב.
מהן האפשרויות המשפטיות במקרים של הסדרי שהות (מה שבעבר כונה "משמורת")?
כאשר בני זוג עם ילדים, נפרדים – צריך לקבוע את הסדרי השהות של הילדים המשותפים. בעבר, המונח המשפטי היה "משמורת", אך כיום החקיקה תוקנה, והמינוח המשפטי במקרים של משמורת, הוא "הסדרי שהות ואחריות הורית". בהתאם, כאשר בני זוג מבקשים להתגרש, אזי בכל הנוגע להסדרי השהות של ילדיהם המשותפים, והאחריות ההורית, יש לרוב שתי אפשרויות שכיחות:
הסדר שהות בלעדי להורה אחד – לרוב, לאחד ההורים יש אחריות הורית מלאה, וזמני השהות הם בעיקרם אצלו (בדרך כלל האם), כאשר להורה השני יש הסדרי שהות קבועים (פעמיים בשבוע וסוף שבוע שני).
הסדר שהות משותף וכך גם אחריות הורית משותפת – במקרה כזה, הכלל הוא ששני ההורים חולקים את הזמן עם הילדים באופן שווה, ונושאים יחד באחריות לגידולם.
חשוב להעיר כי הקריטריון העליון הוא תמיד טובת הילד. גם אם יש חוסר הסכמה בין ההורים – בית המשפט יכריע אך ורק על פי מה שטוב לילדים. זהו שיקול דינאמי, שמתחשב בגיל, צרכים, קשר רגשי ומידת המעורבות של כל אחד מההורים.
מהן סמכויותיו של בית המשפט לענייני משפחה?
בית המשפט לענייני משפחה עוסק כמעט בכל נושא שקשור לתא המשפחתי – צוואות, ירושות, מזונות, הסכמי ממון, ניכור הורי, משמורת, אלימות במשפחה, אפוטרופסות ועוד. מנגד, לבית המשפט לענייניי משפחה אין סמכות לעסוק בתביעות גירושין (אך יש לו סמכות לעסוק בנושאים נלווים לגירושין – הסדרי שהות, רכוש). בענייני גירושין לגופם, הסמכות הבלעדית שמורה לבית הדין הרבני.
לסיכום:
דיני המשפחה הם קודם כל האדם, אח"כ פסיקה וחקיקה. אדם מורכב מהרבה אלמנטים, כגון - סיפור חיים, רגשות, כאב ותקווה. הבנה מעמיקה של התחום, ושל הדינמיקה המשפחתית והרגשית, חיונית כדי להגיע לתוצאה צודקת ויעילה. מכאן, שבכל התלבטות – מומלץ לפנות לעורך דין שמתמחה אך ורק בדיני משפחה. ידע, ניסיון ורגישות הם הכלים החשובים ביותר שאתם צריכים לצידכם.