יום חמישי, 18 ביולי 2024

עורך דין הסכם ממון בראשון לציון


כדי להבין מהו הסכם ממון, צריך תחילה להבין מהו הדין בישראל לגבי חלוקת רכוש בין בני זוג. במדינת ישראל, החוק שעוסק ביחסי ממון וחלוקת רכוש בין בני זוג, נקרא חוק יחסי ממון בני זוג, תשל"ג – 1973. בנוסף, בדין הישראלי, עדיין קיימת חזקה שנקראת חזקת השיתוף בין בני זוג. ככלל, יש להבין את הבסיס המשפטי בכל הנוגע לחלוקת רכוש בין בני זוג, על מנת להבין מהו הסכם ממון. 

במאמר שלהלן נסקור ונסביר בהרחבה, מה הדין בישראל לגבי חלוקת רכוש בין בני זוג. נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים מידע איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין הסכם ממון בראשון לציון

חוק יחסי ממון בין בני זוג:

חוק יחסי ממון בין בני זוג, קובע את הדין הרלוונטי לחלוקת רכוש בין בני זוג בעת גירושין או פקיעת הנישואין. ברירת המחדל בהתאם לחוק יחסי ממון היא כי הרכוש המשותף של בני הזוג מחולק באופן שווה. זהו למעשה הסדר איזון המשאבים שעליו נסביר בחלק הבא. 

הסדר איזון משאבים:

אז מהו בעצם הסדר איזון המשאבים? הסדר איזון המשאבים המפורט בחוק יחסי ממון בסעיף 3, קובע כי כל הרכוש המשותף של בני הזוג הוא בר חלוקה שווה בעת גירושין, או כלשון החוק, "בר איזון". במילים אחרות, בעת גירושין של בני הזוג, לוקחים בחשבון את כל הרכוש המשותף שלהם ומחלקים אותו בין בני הזוג באופן שווה. 

לדוגמה, אם לבני הזוג יש דירת מגורים ששייכת לשניהם, אזי דירת המגורים בדרך כלל תימכר ובני הזוג יחלקו את כספי המכירה. אם למשל לבני הזוג יש רכב משותף ששימש את שניהם, אזי סביר שאחד מבני הזוג ירכוש את הרכב, או שהרכב יימכר ובני הזוג יתחלקו בכספי המכירה.

כאמור, במסגרת הסדר איזון המשאבים, כל הרכוש המשותף של בני הזוג נלקח בחשבון, אבל ישנם מספר סוגי רכוש שלא כלולים במסגרת הסדר איזון המשאבים ולכן אינם ברי חלוקה. אלו סוגי הרכוש: קצבת נכות או קצבת אלמנות, רכוש שהיה שייך לאחד מבני הזוג לפני הנישואין, או רכוש שאחד מבני הזוג קיבל במתנה במהלך תקופת הנישואין. 

כלומר, סוגי הרכוש המוזכרים לא יילקחו בחשבון במסגרת חלוקת הרכוש המשותפת של בני הזוג. לצד זאת, מגוון רחב של סוגי רכוש אחרים – כן יילקח בחשבון, כמו נכסי מוניטין עסקי, קצבת פנסיה והדוגמאות עוד רבות.

החריגים להסדר איזון המשאבים:

למעשה, ישנם שני חריגים להסדר איזון המשאבים:

חריג ראשון: החריג הראשון מפורט בסעיף 8(2) לחוק יחסי ממון והוא קובע שלבית המשפט יש סמכות לקבוע חלוקת רכוש שונה מהסדר איזון המשאבים, אך הסמכות הזאת שמורה רק למקרים מיוחדים, ורק בכפוף לבקשה של צד אחד. כמו כן, סטייה מהסדר איזון המשאבים, תיעשה רק כאשר קיים קיפוח משמעותי של אחד מבני הזוג או פער משמעותי ביניהם מבחינה כלכלית.

חריג שני: החריג השני הוא עריכה של הסכם ממון. אם בני הזוג ערכו ביניהם הסכם ממון אשר במסגרתו הם קבעו חלוקת רכוש שונה, הרי שאז הסכם ממון הוא זה שיחייב בעת גירושין ולא קביעה אחרת של בית המשפט. חוק יחסי ממון קובע בסעיף 1 ששינוי של הסכם ממון יכול לעשות רק בכתב, וכן סעיף 2 לחוק יחסי ממון קובע כי הסכם ממון צריך להיות מאושר על ידי בית המשפט. בתור עורך דין הסכם ממון בראשון לציון, אני תמיד מציע לבני זוג לערוך הסכם ממון ובכך לפתור מחלוקות עתידיות.

מהי חזקת השיתוף? 

למרות קיומו של חוק יחסי ממון, עדיין תקפה מבחינה משפטית, דוקטרינת השיתוף. כלומר, עדיין שמורה לבני זוג הזכות לטעון בעת גירושין, כי למרות הסדר איזון המשאבים, ישנם סוגי רכוש או סוג אחד של רכוש, שהייתה לגביו כוונת שיתוף בין בני הזוג, ולכן עדיין ניתן לטעון לזכות ברכוש. אלו טענות לא פשוטות, שכדאי מאוד להתייעץ לגביהן עם עורך דין הסכם ממון. 

לסיכום:

במאמר זה עסקנו ביחסי ממון בין בני זוג. סקרנו בהרחבה את חוק יחסי ממון. כמו כן, הסברנו מהו הסדר איזון המשאבים. בנוסף הסברנו כי בהתאם להסדר איזון המשאבים, כל הרכוש המשותף של בני הזוג הוא רכוש בר חלוקה, למעט מספר חריגים שאותם סקרנו במאמר. בנוסף, הסברנו מהם החריגים להסדר איזון המשאבים. דהיינו, הסכם ממון שנערך בן בני זוג או קביעה משפטית (קביעות שניתנות במשורה). כמו כן, הסברנו מהי דוקטרינת השיתוף. את המאמר נסיים בהמלצה חמה: להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום דיני המשפחה בעת הצורך.